3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (2024)

3D-Skrivare blir mer och mer vanligt och inom en snar framtid har de flesta i Sverige tillgång till en 3D-skrivare hemma, i skolan eller på jobbet.

Det kan vara svårt att välja vilken 3D-skrivare man ska köpa, då det finns en mängd olika modeller och varianter på marknaden.

Med denna lista vill vi göra det så enkelt som möjligt för våra användare att se vilken 3D-skrivare som är bäst på marknaden och därefter med gott samvete välja rätt.

Vi har själva utvärderat 3D-Skrivarna och tagit reda på vilka som är bäst. Självklart har vi inte enbart använt vår egna utvärdering, testning och bedömning för att skapa topplistan, utan vi har även samlat data från välkända aktörer och experter.

Även kunders omdömen om 3D-Skrivarna i listan nedan har samlats in och använts som underlag. Allt för att det ska vara så rättvist som möjligt.

Värt att nämna är att vi lägger mest vikt på vår egna utvärdering, samt att prisklassen också spelar in i hur vi rangordnar 3D-Skrivarna.

Jag och mina kollegor har provat 6st olika 3D-skrivare och provat att skriva ut diverse prylar (STL) såsom 3DBenchy samt temp-towers som är utmärkt för benchmarking av 3D-utskrifter.

3D-Benchy finner ni kostnadsfritt på sajter såsom thingiverse.

3D-skrivare kommer i olika prisklasser, modeller och typer. I vårt test har vi utvärderat FFF (Fused filament fabrication), som även kallas för FDM (Fused deposition modeling), då denna teknik är vanligast.

Resin 3D-skrivare finns också att köpa, men dessa rekommenderar vi inte då de kräver lite mer avancerad kunskap, samt mer tidsåtgång för varje 3D-utskrift (speciellt efterbehandlingen).

Först presenterar vi våra högsta rekommendationer så att ni enkelt kan se pris och butik som vi rekommenderar, specifikationer och mer. Därefter fördjupar vi oss i varje modell och går in på detaljer om produkten och varför vi anser att den hamnat på just den platsen i topplistan.

Längre ner på sidan kan ni läsa allt viktigt om 3D-skrivare, hur 3D-skrivare fungerar, vad man bör tänka på vid köp av 3D-skrivare, vilka program som man bör använda, och mycket mer. Om ni är nybörjare rekommenderar vi starkt att ni läser på längst ner på sidan.

[ez-toc]

Bäst 3D-Skrivare 2024 – Topp 3

Bäst 3D-Skrivare

1

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (1)

Creality CR-10 Smart Pro

Direct Drive
WIFI / Printa Trådlöst
Stor Byggvolym
Prisvärd

Bäst premiumval

2

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (2)

Flashforge Adventurer 5M PRO

Hög Precision
Inhägnad
Bra prestanda
Kräver inte mkt förkunskap

Mycket bra utmanare

3

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (3)

Bambu Lab X1 Carbon + AMS

Innovativ
Enkelt att komma igång
Bra support
AMS är kanon

Bäst-i-test: 3D-Skrivare i Sverige 2024

1

Creality CR-10 Smart Pro

En Mycket Bra 3D-Skrivare

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (4)

Fri Frakt Snabb Leverans

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (5)

Bäst 3D-Skrivare 2024 är Creality CR10 Smart Pro tack vare dess flexibilitet, stora byggvolym, smart-funktioner, robusta design samt att den är mycket prisvärd.

3D-printern är en av de bättre modellerna från Creality hittills och kommer med många uppgraderingar och förbättringar från tidigare modeller.

Creality har i många år förfinat sina 3D-skrivare och denna maskin är ett perfekt exempel på hur man har plockat egenskaper och lärdomar för att skapa en mycket bra 3D-skrivare.

Direct-drive extruder gör att man får bättre kontroll över filament och bland annat förenklar utskrifter av flexibla filament såsom TPU, TPE, och liknande. Detta var ett stort problem med Bowden på tidigare modeller från Creality, där man bland annat fick sänka hastigheten rejält för att få bra utskrifter. Speciellt med flexibla material/filament.

När vi provade att skriva ut med TPU på denna direct-extruder modell så kunde vi använda hastigheter uppåt 50mm/s utan problem. Med tidigare bowden fick vi sänka hastigheterna till ca 15mm/s med samma filament.

Creality CR-10 Smart Pro har även inbyggd WiFi som integreras med Creality Cloud genom en enkel installation, och gör att man kan skriva ut sina 3D-modeller trådlöst. Inga mer minneskort eller krångel med USB-kablar. Vi provade detta och det fungerade faktiskt förvånandsvärt bra! Det hände dock några gånger att själva creality cloud var långsamt och laddade länge, vilket kan vara irriterande.

Appen Creality Cloud går att ladda ner separat genom länkarna nedan:

3D-skrivaren kommer även med en HD Kamera som man kan placera på lämplig plats för att filma förloppet. Till skillnad från föregångarna som inte hade en kamera så är det ett stort plus anser vi. Dock tyckte vi kvaliteten på videon som kameran spelar in inte var den bästa, samt att ljusförhållandena måste vara väldigt bra för att det ska bli användbart.

Det ingår en LED belysning som integreras på 3D-skrivarens axel, som lyser upp hela byggytan om man önskar det, men den är som sagt inte tillräckligt ljus enligt oss. Vi använde oss helt enkelt av en separat bordslampa.

Ytterligare en efterlängtad uppgradering är de tystgående stegmotorerna och tystare fläktar än föregångarna. Detta var alltid ett bekymmer tyckte vi speciellt när kollegorna började skriva ut saker på 3D-skrivaren. Det lät ganska högt från fläktarna och efter ett tag blir det störande. Därför var det en mycket uppskattad uppgradering av oss här på kontoret.

Byggvolymen på hela 300 X 300 X 400 mm gör att man kan skapa väldigt stora 3D-utskrifter. Med större byggvolym är ett större jobb att få byggytan helt rak, men detta måste vi säga att Creality lyckats bra med, tack vare automatiskt bed-leveling och BLTouch.

En ytterligare aspekt som är mycket positiv är rem-justerare som ingår. Remmarna som möjliggör utskrift i alla dimensioner brukar förlängas efter ett tag, men nu kan man alltså spänna åt de enkelt med en ratt vilket vi tycker är en smart finess.

Denna 3D-printer har en snygg design med aluminium- och metall-profiler vilket gör den stabil samtidigt som den passar in estetiskt i kontoret, hemmet eller utställningar och liknande.

3D-printern har en mycket hög upplösning/noggrannhet som gör att man kan 3D-printa detaljerade 3D-modeller och 3D-designs utan problem. Vi provade att skriva ut en star-wars figur och det gick väldigt bra tyckte vi. Den är dessutom inte utskriven i högsta upplösningen, utan vi körde på 0,25mm lagerstorlek och relativt snabb hastighet. Med andra ord, den går att få till ännu slätare och finare.

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (6)

Komponenterna som används i denna 3D-skrivare är uppgraderade från tidigare modeller då Creality har tagit lärdom genom åren. Detta har resulterat i en pålitlig maskin som kan användas i produktionsmiljöer eller långtgående projekt utan problem.

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (7)

Fler specifikationer av 3D-skrivaren Creality CR-10 Smart Pro är bland annat dubbla z-led stegmotorer, BL-Touch för automatisk nivåreglering, diagonala Z-led aluminium-stag för bättre stabilitet, och en användarvänlig touch-display med inställningar och alternativ som gör livet enklare.

Creality har massvis med 3D-skrivare och säljer uppgraderingar till de separat, men denna 3D-skrivare kommer redan färdig med de flesta uppgraderingar, vilket gör det enkelt för den som önskar köra igång snabbt.

Efter att vi provat 3D-skrivaren själva så var det dags att kontrollera recensioner och omdömen, samt prisbilden från butiker.

Recensioner av experter talar väldigt gott om denna 3D-printer. TechGearLab ger denna 3D-skrivare mycket bra betyg och omdömen, och säger att det är mycket värde för pengarna.

Sidan 3DSourced.com berättar efter att de testat och utvärderat Creality CR-10 Smart Pro att precisionen överträffade deras förväntningar.

Omdömen från kunder på de mest välkända ehandels-butikerna såsom Amazon, Ebay och liknande visade en genomsnittlig poäng av 4,3 av 5. Detta med totalt 439 antal röster räknat. Kunder är med andra ord mycket nöjda med maskinen, och det är även vi!

Priset på 3D-Skrivaren varierar från butik till butik och är mellan 6000 SEK till 8000 SEK.

För att se hur maskinen ser ut innan ni köper den, för er som önskar, så kan ni ta en titt på följande video:

slu*tsats och bedömning av Creality CR-10 Smart Pro

Vid provning och test-utskrift med Creality CR-10 Smart Pro fick vi som sagt mycket bra resultat. Våra benchmark modeller blev fina och vi upplevde inga bekymmer med 3D-skrivaren alls. Uppställning och installation gick smärtfritt, till att sätta in filament och skriva ut från Cloud/molnet.

Som sagt var Kamerans videokvalitet inte den bästa, men för de som önskar bättre kvalitet finns det modifieringar och lösningar.

Den tekniska specen och prestandan är mycket god, och överträffar faktiskt våra förväntningar för prislappen. Tystgående fläkten var mycket uppskattad på kontoret av våra kollegor.

Goda omdömen, bra betyg, och bra prestation i våra egna prover, samt en bra prisbild gör att denna 3D-skrivare hamnar på första plats i vår topplista över bäst 3D-printer i Sverige 2024.

För- och nackdelar — Creality CR-10 Smart Pro

Fördelar

  • Automatisk nivåreglering
  • Direct drive
  • Trådlös
  • Stor byggvolym
  • HD Kamera
  • Hög noggrannhet
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Appen kan förbättras
  • Kameran kan förbättras

Specifikationer — Creality CR-10 Smart Pro

Användbar tråddiameter1,75 mm
Temperatur i munstycket Max300 ºC
Öppet filamentsystemJa
Extruder TypDirektdrivning
Utskriftsområde300 mm x 300 mm x 400 mm
Byggplattans temperatur max.110 ºC
Byggplattans materialFlexibel stålplatta
Fäste för byggplattaMagnetisk
System för inställning av byggplattanBL-Touch

2

Flashforge Adventurer 5M PRO

High-end maskin från Flashforge

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (8)

Fri Frakt Snabb Leverans

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (9)

Flashforge har släppt en ny värstingmodell kallad Adventurer 5M PRO. Denna 3D-Skrivare klarar av det mesta som man kan önska, och är lämplig för personer och organisationer som önskar en lite mer robust och pålitlig maskin.

Vi vill börja med att säga att det knappt finns någon startsträcka för denna 3D-skrivare, utan den kommer nästan färdig och det är bara att plugga in den i strömuttaget och börja printa (i princip).

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (10)

Vi har provat att skriva ut olika modeller med alla maskiner vi provar och denna 3D-skrivare från Flashforge var en av modellerna som inte krävde massa finjusteringar i slicer-programvaran på datorn.

3D-Benchy och temp-towers som vi brukar skriva ut gick perfekt utan deformationer och andra konstigheter. Vi var väldigt nöjda med kvaliteten på utskrifterna! Lite bilder finns som vanligt bifogat för er att se.

Byggvolymen är på 22 x 22 x 22 vilket vissa kan tycka är litet, men vi kan säga att det räcker mer än väl för nästan alla projekt. Större byggvolym är inte alltid bättre, utan det leder till andra bekymmer som man inte tänker på såsom nivåskillnader på platta, ojämnheter, risker m.m.

3D-printern kommer vidare utrustad med bra finesser såsom en kamera, inhägnad, HEPA filter m.m. För er som inte vet, så kräver vissa plaster såsom ABS att man har en inhägnad med bra ventilation för att undvika farliga emissioner och gaser som uppstär när plasten smälter.

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (11)

En ytterligare viktig aspekt av denna 3D-Skrivare är hastigheten. Vi var förvånade över hur snygga och detaljrika 3D-utskrifter vi fick till på höga hastigheter, mer än dubbla vad de övriga maskinerna klarar av. Detta är ett steg i rätt riktning enligt oss, då hastigheten har varit en flaskhals för 3D-Skrivare. Vi hoppas såklart på ännu snabbare maskiner inom kort.

Tidigare föregångare till denna 3D-skrivare var också pålitliga men kunde inte skriva ut i denna hastighet, och var inte heller utrustade med denna typ av kamera. En ytterligare aspekt som är viktig som Flashforge insett är uppkopplingsegenskaper, moln-styrning och trådlöshet vilket denna maskin demonstrerar att de kan uppfylla, till skillnad från föregångarna såsom Adventurer 3, Creator Pro, m.fl från Flashforge.

Vi har kontrollerat och samlat in omdömen och recensioner som vanligt, och Flashforge Adventurer 5M PRO presterar bra i nästan alla tester och omdömen. Makersempire.com ger 3D-skrivaren toppbetyg och 3DPTK ger även de maskinen toppbetyg.

Omdömen från användare och kunder insamlat från de största aktörerna är på 4,2 av 5 stjärnor med över 2,500 antal röster.

Prisbilden på denna maskin varierar såklart, men normalt hamnar prislappen på omkring 6,500 SEK till 8,500 SEK. Är man flitig kan man hitta den på kampanj och då hamnar priset på omkring 5900Kr.

slu*tsats av Flashforge Adventurer 5M PRO

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (12)

Jag och mina kollegor har utvärderat maskinen till att hamna på andra plats, som ett premiumalternativ, då prisklassen är något högre än vad de flesta privatpersoner har råd med. Vi brukar vanligtvis rekommendera premiumalternativ på andraplats i våra topplistor, och de är ofta riktade mot institut och företag pga ekonomiska skäl, men vi vill poängtera att mer än ofta är andraplatsen bättre än första med skillnad av priset enbart, då priset är en faktor i vår utvärdering och placering i topplistan.

Denna 3D-Skrivare är bland de bästa vi provat på och vi rekommenderar den starkt till alla, och väntar med spänning till nästa efterföljare som lär komma inom kort från Flashforge (då kommer vi uppdatera testet och topplistan igen).

Det enda vi inte gav toppbetyg på är egentligen kamerans videokvalitet. Den kunde varit bättre, men vi vill argumentera att de som behöver ändå kommer skaffa proffesionella kameror med ljus och annat för att uppnå kvalitet.

En mycket välgjord 3D-skrivare som fungerar mycket bra till 3D-tillverkning och 3D-utskrifter gör att den hamnar på andra plats i vår topplista över bäst 3D-printer i Sverige 2024.

För- och nackdelar — Flashforge Adventurer 5M PRO

Fördelar

  • Bra noggrannhet
  • Hög Hastighet
  • Enkel att använda
  • Inhägnad

Nackdelar

  • Kamerans kvalitet

Specifikationer — Flashforge Adventurer 5M PRO

BrandFlashforge
3D Printer TypesFilament Printers
Build sizeSmall
Product StateNew
External stockShips in 3 to 5 working days
Country Of OriginChina
Promo titleDeal!
3D Printer ApplicationOther, Education, Hobby
TechnologyFDM
Nozzle Diameter (mm)0.4, 0.6, 0.8
Machine SerieFlashforge Adventurer
Machine ModelAdventurer 5M Pro
Compatible Filament (mm)1.75
Expert levelStarter, Average
Product applicationEducation, Hobby
Product Size (WxDxH)380mm x400mm x453mm
Minimal layer height (microns)100.00
Build volume width (mm)220.00
Auto Level1

3

Bambu Lab X1 Carbon

Populär nykomling på senare år

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (13)

Fri Frakt Snabb Leverans

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (14)

Bambu Lab är ett varumärke och tillverkare som på senare tid blivit mer och mer känd. Många hade inte hört talas om Bambu Lab för några år sedan, men nu har de visat att de kan konkurrera med de bästa spelarna på marknaden med deras nya maskin.

Vi provade deras modell X1 Carbon, med automatiskt filament-matnings system som har blivit väldigt populärt. För er som inte vet, fungerar detta matnings-system på så vis att den automatiskt skiftar mellan olika filament, en uppgift som annars tar lång tid och finjusteringar när man ska göra det manuellt. Systemet kallas alltså Bambu Lab AMS och vi är jättenöjda med resultaten.

Som vanligt provade vi att skriva ut Benchy och Temp towers för att se prestanda och kvalitet i ett första utkast, och det visade sig fungera jättebra, utan massa finjusteringar vilket vi uppskattar och eftersträvar i en bra 3D-Skrivare.

Om 3D-Skrivare ska bli vanligt hos allmänheten anser vi att en massa krångliga justeringar inte ska behövas, och en kort upplärningssträcka är att föredra.

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (15)

Byggytans volym är på ca 25x25x25 vilket är likvärdigt Flashforge Adventurer 5M Pro, och detta räcker enligt oss till de flesta byggen. Kom ihåg att man kan dela på utskrifter om man behöver större och komplexa byggen, för att sedan limma ihop de i efterhand.

ABS, PETG, TPU och alla de andra vanliga materialen är inga problem för denna maskin. Den är som ni ser på bilden inhägnad och detta gör att farliga gaser inte emitteras ut i miljön när man skriver ut med exempelvis ABS plast.

Kvaliteten på själva ramen och hårdvaran är bra känner vi, stabil och robust när den väl står på plats. Detta är viktigt för att undvika vibrationer och störningar.

Själva 3D-Skrivaren låter inte särskilt högt heller vid utskrift vilket annars kan störa rätt mycket och skapa oljud i kontorslandskap och liknande lokaler/vistelser. Hos oss står den inne i ett hörn i kopiatorrummet, och vi hör den knappt när dörren är öppen. Att jämföras med exempelvis Crealitys tidigare modeller innan de uppgraderade fläkten som då lät väldigt mycket, som en dammsugare, eller köksfläkt.

Omdömen och recensioner talar väldigt gott om Bambu Lab X1 Carbon. Makezine rankar 3D-skrivaren som en av de bättre.

Toms Hardware ger den väldigt goda omdömen, och slashgear får även de, likt oss, ett mycket gott intryck från maskinen.

Omdömen från kunder och verkliga användare globalt påvisar även dessa att 3D-Skrivaren är mycket bra! Med en genomsnittlig recension på 4,4 av 5 stjärnor med över 1000 röster räknade!

slu*tsats och sammanfattning om Bambu Lab X1 Carbon med AMS

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (16)

Vi hade höga förväntningar när vi öppnade denna 3D-Skrivare och satte igång den. Detta var tack vare en stark community och positiva kommentarer från forum, experter, och tidningar. Med andra ord så var våra förväntningar redan höga, och vi var oroliga att vi skulle bli besvikna. Men det blev vi inte!

Bambu Lab X1 Carbon är en av de bästa 3D-Skrivarna vi har provat på, med innovativa uppfinningar såsom AMS (automatiskt filament-matnings system) och LIDAR för justeringar kan vi säga att vi älskar denna 3D-Skrivare.

Temp tower och Benchyn som vi skrev ut hade vi inga anmärkningar på, och även övriga saker som vi skrev ut såg jättefina ut. AMS fungerade smärtfritt och var roligt att använda efter att man hade vant sig med att manuellt byta filament varje gång, vilket kunde ta upp mot en timme om man hade bekymmer såsom plast kvar i munstycken mm.

Prislappen på denna 3D-Skrivare med AMS ligger på omkring 20,000 SEK vilket är högt, vi vet! Det är främst därför denna 3D-Skrivare inte hamnar på första eller andraplats i vår topplista. Annars är det en mycket bra maskin, men är den värd dubbla pengarna? Vi tycker inte det, men med fler innovationer och mer konkurrens kanske priset blir lägre i framtiden (då kommer vi även uppdatera denna sida så klart).

Bambu Lab X1 Carbon med AMS hamnar på tredje plats i vår topplista över bäst 3D-skrivare i Sverige 2024.

För- och nackdelar — Bambu Lab X1 Carbon

Fördelar

  • Klarar flesta material
  • Innovativ
  • Inhägnad
  • AMS stort plus

Nackdelar

  • Priset är högt

Specifikationer — Bambu Lab X1 Carbon

Användbar tråddiameter1,75 mm
Temperatur i munstycket Max300 ºC
Extruder TypDirektdrivning
Utskriftsområde256 mm x 256 mm x 256 mm
Byggplattans temperatur max.110 ºC
Extruder Antal1
Hepa-filterJa
DörrsensorJa
Dörrlås under utskriftJa
Filamentsensor – slu*tJa
Fail safe vid strömavbrottJa
PekskärmJa
KameraJa
SD-kortJa
USB-portNej
Ethernet-portNej
WLANJa
MolnstyrningJa

4

Anycubic Kobra 2 Max

Prisvärd 3D-skrivare från Anycubic

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (17)

Fri Frakt Snabb Leverans

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (18)

3D-Skrivaren Kobra från Anycubic hamnar på 4e plats i vår topplista över bäst 3D-skrivare i Sverige 2024. Den kommer med bland annat automatisk nivåreglering på 16 punkter på byggytan, tystare drift, magnetisk plattform, dubbla kylfläktar och mycket mer.

Denna 3D-Printer är en älskvärd 3D-skrivare bland entusiaster och hobbyister då den är så lättskött och enkel att modifiera. Med enorm byggvolym på hela 420 x 420 x 500 mm är det bland de största maskinerna vi sett hittills. Dock medför alltid större volym lite andra komplikationer såsom nivåreglerings-problem (ojämnheter) och vibrationer i byggandet. Även z-leds problem kan tillkomma.

3D-Skrivaren påminner oss om Crealitys maskiner väldigt mycket, och många komponenter kan vara densamma, men det har vi ej bekräftat. Vi ser likheter överallt, även i communityn skriver folk att det är ganska likt Crealitys maskiner.

Till skillnad från föregångaren Vyper och övriga i Anycubics sortiment så har man nu infört Direct Extrudering och nyare struktur som ska ge mindre vibrationer, mindre ojämnheter och bättre kontroll på 3D-utskrifterna.

3D-skrivaren kostar inte särskilt mycket och är därmed prisvärd för all funktionalitet man får för pengarna, för att inte nämna byggvolymen anser vi.

Så vad ger vi då i betyg till denna 3D-Skrivare från Anycubic? Jo, vi har själva provat 3D-skrivaren, och denna modell var just en som vi satt länge med och finjusterade inställningarna innan vi fick till bra utskrifter.

Det största problement vi upplevde var att få nivåregleringen att bli perfekt så att första lagret på byggplattan fäste ordentligt. För er som inte vet, så är första lagret på byggytan mycket viktig för att resten av bygget ska bli korrekt och bra. Då byggytan är så stor som i detta fall, så är marginalerna för feltolerans ännu lägre än normalt och det innebär att en människa knappt kan ställa in byggytan då det är svårt att uppfatta sådana låga toleranser.

Vi provade att ha en perfekt rak linjal över byggytan för att detektera ojämnheter, i olika vinklar, för att sedan kompensera med aluminiumfolie under byggytan där det var ojämnt. Byggytan är inte heller helt 100% perfekt och rak, utan det finns alltid skavanker och deformationer vilket tyvärr visar sig i dåliga 3D-utskrifter som lossnar från byggplattan.

Det är främst dessa problem som gör att denna 3D-Skrivare, uppgraderad från Vyper och MAX, inte presterar tillräckligt bra för att jämföras med modellerna från Creality och Flashforge i topplistan vi har skapat.

Men den som har tid och klarar av att lösa problemen med byggytan får en bra skrivare för pengarna!

Anycubic Kobra Max 2 hamnar därmed på fjärde plats i vår topplista över bäst 3D-skrivare i Sverige 2024.

För- och nackdelar — Anycubic Kobra 2 Max

Fördelar

  • Automatisk nivåreglering
  • Uppgraderad Ram
  • Stor byggvolym
  • Z-kompensation

Nackdelar

  • Krävs lite justering

Specifikationer — Anycubic Kobra Max 2

Användbar tråddiameter1,75 mm
Temperatur i munstycket Max260 ºC
Öppet filamentsystemJa
Extruder TypDirektdrivning
Byggplattans temperatur max.90 ºC
Extruder Antal1
Total massa640 mm x 735 mm x 740 mm
Total vikt21 kg
Hepa-filterNej
PekskärmJa
KameraNej
Internt minneJa, 8 Gbyte
USB-portJa
MolnstyrningJa

5

Creality Ender 3 V3 SE

Populär old-school

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (19)

Fri Frakt Snabb Leverans

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (20)

3D-skrivaren Creality Ender 3 V3 SE är en mycket populär 3D-printer från välkända Creality. Denna är i princip samma modell som tidigare ender 3, fast med diverse viktiga uppgraderingar som gör att den numera är en beprövad och billig maskin som levererar bra utskrifter.

Perfekt för nybörjare som tycker om teknik och önskar lära sig om 3D-printing och hur det fungerar.

Denna 3D-skrivare var bland de första att bli världskänd tack vare dess smidiga modifikationer och billiga komponenter, vilket gjorde att alla hade råd med en 3D-skrivare i hemmet eller kontoret.

3D-Skrivaren gör det möjligt att skriva ut 3D-modeller av hyffsad volym och storlek, och klarar av de flesta plast material såsom PLA filament eller PETG filament.

3D-printern kräver lite mer tid från användare för att ställa. Fläkten låter också ganska högt vilket kan vara bra att känna till.

3D-skrivaren är perfekt för nybörjare som önskar lära sig mer om 3D-printing då den är lätt att uppgradera och ändra inställningar på.

Noggrannheten är faktiskt mycket bra på den här trevliga 3D-skrivaren vilket gör att man kan printa 3D-modeller i fina detaljer.

Creality Ender 3 Pro hamnar på femte plats i vår topplista över bäst 3D-skrivare i Sverige 2024.

För- och nackdelar — Creality Ender 3 V3 SE

Fördelar

  • Enkel att modifiera
  • Bra för upplärning
  • Kompakt, smidig
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Något högljutt

Specifikationer — Creality Ender 3 V3 SE

Användbara munstycken TypMK8
Användbar tråddiameter1,75 mm
Temperatur i munstycket Max250 ºC
Extruder TypBowden
Byggplattans temperatur max.110 ºC
Extruder Antal1
Upplösning0,1 mm

6

Ultimaker S3

Bra men dyr

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (21)

Fri Frakt Snabb Leverans

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (22)

Bäst i test 3D-skrivare (premium val) 2024 är Ultimaker S3. 3D-Printern från Ultimaker är en high-end modell som tillverkats med högkvalitativa komponenter och material, med hänsyn till långvarig drift och säkerhet med minimal kostnad och högst livslängd i åtanke.

Denna 3D-skrivare är utmärkt för organisationer som är ute efter en stabil 3D-printer för kontoret, kollegorna, tillverkning i produktionsmiljö, och så vidare.

Många företag och organisationer väljer att köpa in den här 3D-printern då den erbjuder mycket och företag ofta har råd med dessa premium-maskiner.

Prototyper, 3D-modeller, roliga leksaker eller bara en fördel till kontoret vid behov är några av användningsområdena som företag ofta handlar denna maskinen för.

3D-skrivaren kommer med dubbla munstycken och kan därmed skapa sofistikerade 3D-utskrifter med komplexa stödmaterial, olika färger, och så vidare.

Filament som stöds är 2.85mm vilket är bra att känna till och det finns en uppsjö av olika material och typer att använda till Ultimaker S3.

3D-skrivaren Ultimaker S3 rekommenderar vi starkt till professionella, organisationer, institut och liknande som har behov av stabila 3D-utskrifter. Efter goda recensioner och omdömen från tester och kunder, hamnar denna 3D-skrivare på stjätte plats i vår topplista över bäst 3D-skrivare i Sverige 2024.

För- och nackdelar — Ultimaker S3

Fördelar

  • Dubbla extruders
  • Hög upplösning/noggrannhet
  • Premium komponenter
  • Klarar nästan alla plast-material
  • Snygg design
  • Bra prestanda

Nackdelar

  • Priset

Specifikationer — Ultimaker S3

Max build size230mm x 190mm x 200mm
XYZ accuracy6.9, 6.9, 2.5 micron
Nozzle temperatureUp to 280°C
Weight14.4kg
Build plateHeated glass build plate (20°C to 140°C)
Build plate levellingActive levelling
Operating sound50 dBA
Supported operating systemsWindows, Mac OS, Linux
Connectivity / File transferWiFi, LAN or USB port

Billig 3D-skrivare

Billiga 3D-skrivare finns såklart att köpa, men är inte alltid det som passar bäst. Läs vidare för att förstå varför.

Bäst i test topplistan ovan är en bra rekommendation att följa för att få en mycket bra 3D-skrivare, sen finns det självklart billiga och dyra alternativ. De billiga 3D-skrivarna är ofta gjorda av billiga komponenter, men det finns även 3D-skrivare i byggsats som man kan montera ihop själv och då skulle man behöva lägga extra pengar på att köpa in komponenter av kvalitet istället. I slu*tändan så är det nästan alltid bättre att köpa en bra 3D-skrivare från första början!

3D-skrivare i byggsats är utöver att de är billiga, även mycket tidskrävande. Tar man då hänsyn till alla timmar man lägger på att modifiera den och bygga ihop den så tjänar man till och med på att köpa en lite dyrare 3D-printer istället för en billig.

Dyr och billig är alltid en definition, då det är relativt. Man kan säga att 3D-skrivare under 3000 SEK är billiga idag medans 3D-skrivare över 15000 SEK är dyra.

3D-Skrivare – tänka på vid köp

Vad ska man tänka på vid köp av 3D-skrivare? Det beror på ändamålet!

Om man enbart ska använda 3D-skrivaren för att skriva ut enkla 3D-modeller så går det bra med en mindre maskin som kommer färdigmonterad. Behöver man skapa prototyper av högre kvalitet för professionellt bruk så rekommenderar vi premium-alternativet i vår topplista ovan.

Vad ska man använda modellerna till, och vilket material ska de bestå av är några frågor som måste besvaras före köp. Tänk på att vissa 3D-skrivare inte klarar av ABS plast, vilket kan vara till nackdel då denna plast är mycket vanlig idag.

Är hastighet en faktor, då ska man satsa på en 3D-skrivare som klarar högre hastigheter.

Är detaljer och utseende, estetiska aspekter och liknande viktigt, då bör man inskaffa en mycket noggrann maskin med inte allt för stor byggvolym.

Om det är daglig användning och produktion så bör man satsa på en lite stabilare produkt. Då passar topp 3 i vår lista utmärkt.

En annan viktig aspekt är hur mycket tid man kan lägga ner på 3D-skrivaren. Ofta kräver 3D-skrivare finjustering av inställningar och nivåreglering/byten av komponenter emellanåt. Detta varierar från maskin till maskin. Premiumvalet är helt klart bättre och håller längre, medans övriga alternativ behöver underhållas oftare.

Tänk på följande vid köp av 3D-skrivare:

  • Vad ska ni 3D-printa?
  • Vilket material ska 3D-utskriften bestå av?
  • Är det daglig användning och produktion?
  • Storlek på det som ska 3D-tillverkas?
  • Hur mycket tid kan ni lägga på underhållning och inställningar?

Vad är en 3D-Skrivare?

3D-skrivare finns i olika varianter. Den allra vanligaste varianten är FFF (fused filament fabrication), även kallat FDM (Fused deposition modelling).

3D-skrivare skapar 3D-utskrifter lager efter lager. Det kallas för additiv tillverkning. Lagren läggs på varandra för att skapa en 3D-utskrift eller 3D-modell.

Filament är materialet som används för att skapa 3D-modeller. Det finns olika typer av filament, såsom ABS, PLA, PETG, PLA PRO. Det finns även speciella filament, såsom kolfiber, trä, mosaik, med mera.

Olika typer av 3D-Skrivare

Det finns olika typer av 3D-skrivare. Den allra vanligaste varianten är FFF (fused filament fabrication), även kallat FDM (Fused deposition modelling).

Sedan finns även SLS 3D-skrivare som använder ljus/laser för att skapa 3D-modellen. Dessa 3D-skrivare fungerar annorlunda och är lite dyrare. Det betyder inte att de är bättre nödvändigtvis.

Det är även bra att ni känner till att det finns fler alternativ, dock är de relativt unika.

Idag använder ca 80-90% av privatpersoner 3D-skrivare av typen FFF (FDM).

Hur fungerar 3D-Skrivare?

3D-skrivare använder så kallade Filament till att skapa en 3D-modell.

Först behövs en digital fil (STL, OBJ eller liknande format). Denna öppnas i ett slicer program.

Slicer program är mjukvaran som förbereder modellen för just din specifika 3D-skrivare. CURA eller Simplify 3D är några exempel på slicer program som är vanliga och gratis.

Slicer programmet skapar G-KOD som är programmeringen till 3D-skrivaren, eller språket som 3D-skrivaren förstår.

Filament matas in i 3D-skrivaren med kugghjul till en hot-end som innehåller ett munstycke, och smälts på byggytan systematiskt och kontrollerat för att bilda lager.

Munstycket, eller Hot-End, värms upp av 3D-skrivaren till angiven temperatur. Ofta är temperaturen ca 200 grader celsius.

Byggytan värms också upp av 3D-skrivare om det finns stöd för det. Det är inte obligatoriskt att ha stöd för det, men en uppvärmd byggyta hjälper till att materialet fastnar bättre och därmed inte lossnar eller böjs (warping) under en 3D-utskrift.

Sedan rör sig 3D-skrivarens axlar i x-led, y-led och z-led för att smälta plasten (filament) kontrollerat, lager efter lager tills modellen är färdig.

Vad behövs för att använda 3D-Skrivare?

För att använda 3D-skrivare behöver man ha tillgång till filament som köps in från varuhus. Det behöver inte vara dyrt filament, men inte det billigaste heller.

Därefter behövs en digital modell, själva modellen som ska skapas av 3D-skrivaren. Denna kan man finna på nätet eller skapa själv med CAD program.

CAD program kan laddas ned gratis eller så kan man handla in bättre CAD-program.

Sedan behövs ett slicer program, som också är gratis.

Obligatoriskt är Slicer programmet, men inte CAD programmet.

När man laddar ner 3D-modellen så öppnar man den i Slicer programmet och gör om modellen till G-KOD som förs över till 3D-skrivaren. Detta låter mer komplext än vad det är.

Medelmåttlig datorvana duger väl för att gör detta.

Hur lång tid för 3D-skrivare att skapa en 3D-modell?

3D-skrivare skapar en enkel modell på 5x5x5 cm på 2-5 timmar beroende på inställningar. Man kan ju fylla kuben eller modellen helt med plast, eller så kan man göra den ihålig. Andra inställningar är lager-upplösningen.

Man kan ju skriva ut med 0.1mm lagerhöjd eller 0.2, eller 0.3 osv. Som ni förstår så går det snabbare med 0.3, mer än dubbelt så snabbt.

Det positiva är att 3D-skrivare går för sig själv och kräver ingen extra tid från er.

CAD program till 3D-Skrivare

CAD program behövs om man ska skapa egna 3D-modeller. Det finns många gratis CAD program, såsom Fusion 360, Blendr, och liknande.

Man kan ladda ner CAD program på internet genom en enkel sökning på “gratis cad program” på Google eller liknande.

Hyra 3D-Skrivare

Hyra 3D-skrivare går att göra från olika källor. Vissa skolor och bibliotek erbjuder detta, men än så länge är det ganska sällsynt.

Hygglo är en bra sida där man kan hyra 3D-skrivare.

Ofta sticker priset iväg och det kan vara bättre att köpa in en ny 3D-skrivare istället.

Vad kan man göra med en 3D-Skrivare?

3D-skrivare används för att skapa 3D-modeller av olika slag. Det kan handla om arkitektur, prototyper, reservdelar, komponenter, komplexa konstruktioner som annars är mycket svåra att få till, och produktion av delar till diverse produkter.

Utställningar och skräddarsydda behov såsom mässor, skolor, kontors-design, estetiska modeller och liknande använder 3D-skrivare ofta för att skapa snygga mönster och unika detaljer.

Om något går sönder så kan man skriva ut det i 3D-skrivaren om man önskar.

Man kan 3D-skanna föremålet och sedan skriva ut det i 3D-skrivaren.

3D-Printer blir mer vanligt

3D-skrivare blir mer vanligt och allt fler människor har en 3D-skrivare i hemmet eller kontoret som de kan använda. Skolor har också börjat ta in 3D-skrivare för att erbjuda denna teknik i samband med utbildning.

Det är en växande bransch, och i framtiden ser man att de flesta har tillgång till en 3D-skrivare antingen genom att ha en egen hemma eller att ha en på jobbet eller skolan.

Vart köper man 3D-Skrivare?

Köp av 3D-skrivare sker oftast online på webbshop eller liknande. Ni kan enkelt handla in 3D-skrivare genom att använda länkarna i topplistan ovan.

Ni kan även se bäst priser, kampanjer, rabatter och rea genom att kolla på vår speciella framtagna sida för just detta.

Vad är filament?

Filament är plasten som används av 3D-skrivare för att skapa en 3D-utskrift.

PLA, ABS, PETG, PP, NYLON filament är exempel på några plastmaterial som kan användas.

Filament kommer i rullar, även kallat för spolar, och ser ut som en tråd som är lindad. Denna tråd matas in i 3D-skrivaren.

Hur använder man filament till 3D-Skrivare?

Filament matas in i 3D-skrivaren på angiven plats och själva spolen hängs upp på 3D-skrivaren för att konstant mata.

Filament måste förvaras på rätt sätt. Vissa plaster är känsliga mot f*ckt, ljus och temperatur vilket påverkar rullen och plasten i sig.

Skillnad dyr & billig 3D-Skrivare

Skillnaden mellan en dyr och billig 3D-skrivare är ofta tiden man lägger på inställningar, montering, och även kvalitet på slu*tprodukten.

Som allt annat är en dyr 3D-skrivare oftast, men inte alltid, bättre gjord. Dock är det inte alltid bra med en dyr.

Vi anser att vår topplista har ett mycket bra urval av 3D-skrivare. Om ni är en organisation så rekommenderar vi premiumvalet för avancerade ändamål.

Dyra 3D-skrivare har ofta bättre komponenter och mjukvara, för stabilare 3D-utskrifter.

3D-Skrivare för företag och skolor

3D-Skrivare för företag och skolor kan enkelt köpas in genom att välja bland de bästa i vår topplista ovan.

Skolor köper in 3D-skrivare för att erbjuda detta i samband med utbildningar och som en förmån till elever och även personal.

Företag köper in det av samma anledning ofta.

Organisationer köper in 3D-skrivare av bättre slag om den ska användas till prototyper och i organisationens kommersiella syfte, istället för en förmån.

3D-Skrivare – Vanliga frågor & svar

Kan man skapa dekorationer för hemmet/kontoret?

Ja.

Måste man kunna CAD?

Nej.

Måste man ha uppvärmd byggyta?

Nej, men rekommenderas.

Vad kostar en 3D-skrivare?

Från 3,000 kr och uppåt för en medelmåttlig.

Är det lätt att montera och starta 3D-skrivare?

Ja, det är tänkt att alla ska klara av det.

3D-Skrivare: Bäst av 6 Modeller i Test 2024 - Bäst-test.se (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5670

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.