Bäst 3D-skrivare 2024 - Topplista | alla3Dskrivare (2024)

Vad är skillnadenpå billiga och dyra 3D-skrivare?

3D-skrivare länge varit alltför dyra för att det ska vara värt för privatpersoner att införskaffa för privat bruk.

Priserna har under de senaste åren pressats rejält och det finns idag riktigt billiga 3D-skrivare för så lite som 3,000 kronor. Se exempel på billiga 3D-skrivare längre ner.

3D-skrivare i billigare klassen kan levereras i from avbyggsatsersom måste monteras på egen hand.

3D-skrivare ibyggsats är generellt sett billigaremen kräver också en viss kompetens och ofta en hel del datorvana av användaren.

De flesta 3D-skrivare som går att köpa färdiga ligger idag på runt 4,000 - 20,000 kronor, med det finns också många mer påkostade modeller på över 30,000 kronor som är mer riktade till företag för professionellt bruk.

Den andra varianten av 3D-skrivare är stora kolosseravsedda för industrineller för områden där ytans jämnhet och de precisa måtten är av högsta vikt.

Den där typen av industrispecialiserad 3D-skrivare kan ligga på kostnader från några hundra tusen kronor upp till flera miljoner.

Rent generellt handlar prisskillnader på 3D-skrivare om områden som:

  • 3D-skrivarens maximala volym för utskrift
  • Vilka olikafilament och materialmaskinen klarar av att skriva ut med. Om du tycker det är viktigt att kunna användaolika material eller färger för dina utskrifterläs då våran filament guide
  • Skrivarhastighet
  • Ytjämnhet och precision är en stor faktor där dyrare 3D skrivare generellt gör ett bättre jobb än vad en billig 3D-skrivare kan göra

Hur mycket ska man spendera?

Som alltid när en ny teknisk pryl ska införskaffas får man väga funktionerna, designen och nyttan mot den egna plånboken. Om du är något av en amatör inom 3D-skrivare och inte har en störrebudget tillgänglig för den här typen av inköp, gör du helt rätt i att satsa på att köpa en variant runt 5,000 kronor.

Vill satsa lite mer så kan 3D skrivarenUltimaker 2Extendedeller SLA skrivarenForm 2från 3d-print företagetFormlabsvara intressant.

3D-skrivare i byggsats

Den uppmärksamme användaren noterar stora fördelar i pris med att köpa 3D-skrivare i byggsats istället för att satsa på en redan ihopsatt modell.

3D-skrivare i byggsats innebär att du som användare bygger 3D-skrivaren själv genom att montera och sätta ihop maskinen, samt installera eventuella programvaror.

Detta kräver ofta en hel del datorvana och tekniska förkunskaper, men för den som är teknisk kan detta ses som en roligt utmaning i sig.

Generellt sett är kvaliteten på utskrifterna i samma nivå som hos redan ihopsatta maskiner, och när den väl är korrekt ihopsatt finns det få skillnader på byggsats och färdigmonterad.

Fördelarna är att en 3D-skrivare i byggsats kan modifieras för att passa den individuella användaren perfekt och maskinen kan med fördel uppgraderas med ny programvara och modifikationer på hur utskrifterna sköts kan modifieras för att finslipa slu*tresultatet.

Återigen är detta dock ett arbete som kräver teknisk kunskap och datorvana, men för den som besitter dessa kunskaper är en modell i byggsats ofta ett billigt alternativ jämfört med redan monterade.

Så, vilken är bäst?

Vilken som är den bästa 3D-skrivaren beror på vad man vill uppnå.

Modellerna skiljer sig beroende på flera faktorer som till exempelvilken typ av material och filamentdu vill använda.

Men ävenhur detaljerad slu*tproduktens yta behöver vara i kombination med objektets storlek, material, precision och färgsättning.

Det finns generellt sett två stora grupper av 3D-skrivare på marknaden idag:

  • Relativt enkla 3D-skrivare tillämpade för personligt bruk- eller mindre företag, vilka ärbilligareval.
  • Professionella 3D-skrivare som ofta är ganskadyraoch ligger på en summa runt 30-50 000 kronor.

Viktigaspecifikationer att tänka på innan köp

De olika 3D-skrivare som finns idag skiljer sig en hel del åt gällande ljudvolym, och den som prioriterar en tystare maskin kan behöva betala något mer.

Detsamma gäller om specifika krav på material finns – kanske är det viktigt att din 3D-skrivare kan skriva ut i metall, trä eller glasberoende på önskad slu*tprodukt.

Läs mer om metall 3D-skrivare

Vilket CAD program ska du använda?

Olika CAD programvaror jobbar mycket olika vilket gör det viktigt att du väljer ett CAD program som fungerar med din 3D-skrivare.

Läs mer om mjukvaror i vår guide förCAD program

Dubbla skrivhuvuden?

Annan annan sak att ta hänsyn till är 3D-skrivaremed dubbla skrivhuvuden.

Uppvärmd byggplattform

Detta ger ökad precision och smidigare utskrifter, en uppvärmd byggplattform, så kalladheated bed, kan påverkar både pris och prestanda.

Kan man hyra 3D-skrivare?

För att avgöra om en 3D-skrivare är något för dig eller inte kan det vara smart att hyra en och prova på, innan du gör slag i saken och köper en egen.

Eftersom de fortfarande är relativt dyra kan det vara bra att prova på den nya tekniken via en hyrd 3D-printer, oavsett om man planerar att använda den hemma eller i en mer professionell miljö.

Avancerade maskiner som jobbar med friformsframställningkräver ofta ett eget rum, eller i alla fall ett avskilt område, då en del fortfarande låter ganska högt, och själva utskriften ofta tar flera timmar.

Beroende på vilket material man väljer att skriva ut i kan även en viss lukt sprida sig i rummet, till exempel en doft av smält plast.

Läs mer om PLA plast

Detta gör att speciellt den som tänker sig en skrivare för hemmabruk, eller på en mindre arbetsplats, gör klokt i att hyra en maskin och testa hur prestanda, resultat, ljudvolym och eventuella andra aspekter påverkar platsen i övrigt.

Att hyra gör det också möjligt att prova olika modeller och maskiner från olika tillverkare, för att se vilka funktioner man prioriterar och värdesätter extra högt. Det finns flera uthyrare av dessa skrivare i de större städerna och dessa kan ofta leverera även till mindre orter på landsbygden.

Den intresserade gör bäst i att kontakta oss för mer info

Vilken 3D-skrivare passar för företag och skolor?

Användningsområdena för en 3D-skrivare varierar naturligtvis beroende på vart den ska användas.

En utbildad personal har andra möjligheter att hantera mer komplicerade maskiner framför någon som aldrig använt en 3D-skrivare tidigare. En merlätthanterlig och användarvänlig modell kan vara att föredra i dessa fall.

Om du funderar på att skaffa 3D-skrivare för ditt företag för professionellt bruk eller inom universitet så rekommenderar vi att dubeskriver ditt behov till ossså kan vi ge tips på passande modeller och assisterande information samt svara på eventuella frågor som kan hjälpa dig.

Bäst 3D-skrivare 2024 - Topplista | alla3Dskrivare (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 5660

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.