Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (2024)

De Nothing Phone (2) is een transparante smartphone metled-verlichting die duidelijk voortborduurt op de Phone (1) van vorig jaar. Wel wordt de Phone (2) een flinke stapboven de Phone (1) geplaatst. Met een adviesprijs van 699 euro kun je de telefoon met recht een high-end smartphone noemen en hier zijn despecificaties dan ook naar. Is de Phone (2) ondanks deze fors gestegen prijs de moeite waard?

Nothing Phone (2)

Laten we het allereerst even hebben over de beoogdedoelgroep en de prijs van de Phone (2). Met een adviesprijs van 699 euro ligt deze bijna 250 eurohoger dan de adviesprijs van de Phone (1). Hiermee stapt Nothing met de Phone(2) uit het midrange-segment en maakt het een sprong in het diepe van dehigh-end categorie.

Hiervoor moet het bedrijf een stapje extra doen en stevigespecificaties in de telefoon stoppen. Daarbij verandert dan ook de doelgroep. De Phone (1) was voornamelijk gemaakt voor creatieve mensen die design belangrijk vinden en niet per se veelgeven om tech en specificaties. Phone (2) gaat toch meer de ‘technerdy’kant op, met alle goedheid van het woord. Nothing gaf in een gesprek met ons ook aan precies dit te willen en niet bang te zijn het eerdere publiek te verliezen. Maar is het bedrijf erin geslaagd om deze nieuwe doelgroep aan te spreken en een goede high-end smartphone neer te zetten? Je leest het in deze review waarin ik de plus- en minpunten van de smartphone voor je uiteenzet.

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (1)

Specificaties

Nothing Phone (2)
Behuizing: Glazen achterkant, aluminium frame en glazen voorkant
Afmetingen en gewicht: 76,4 x 162,1 x 8,6mm. 201,2 gram
Scherm: 6,7 inch OLED (Full HD+ 2412 x 1080 pixels), 120 Hz, LTPO, 1600 nits, HDR10+
Processor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Werkgeheugen: 8 of 12 GB
Opslaggeheugen: 128, 256 of 512 GB
Camera's achter: 50 MP Sony hoofdcamera, f/1.88 sensorgrootte 1/1.56'' (Sony IMX890), 50 MP groothoekcamera, f/2.2, sensorgrootte 1/2.76'' (Samsung JN1 sensor)
Camera's voor: 32 MP, f/2.45, sensorgrootte 2.74'' (Sony IMX615)
Accu: 4700 mAh, 45W snelladen, 15W draadloos laden
Androidversie: Nothing OS 2.0. gebaseerd op Android 13
Extra's: Led-verlichting op de achterkant, screenprotector, 5G, en IP54, stereo speakers
Updatebeleid Drie Android-upgrades, vier jaar lang beveiligingsupdates
Kleuren: Black en White
Adviesprijs: Vanaf 699 euro

Wat zit er in de doos?

  • Toestel
  • Transparante USB-C-kabel
  • Transparante simkaartpin
  • Screenprotector (zit al op het scherm)
  • Handleiding en garantie

Nothing Phone (2): de pluspunten

1. De verlichting is functioneler

We moeten natuurlijk beginnen met het meest opvallende aspect van de Phone (2): zijn verlichting. In de review van de Phone (1) noemde ik de verlichting op de achterkant - of Glyph Interface - nog een mooie en leuke gimmick, maar Nothing heeft er serieus werk van gemaakt om het functioneler te maken.

De meest functionele toepassing van de verlichting is, of wordt, Glyph Progress. Hiermee wordt de verlichting gekoppeld aan apps van derden. Als voorbeeld kun je zien hoe lang het duurt voordat een Uber-taxi bij je is. Een lichtbalk op de achterkant van de telefoon loopt dan steeds verder af. Dit werkt nu nog alleen voor Uber, maar als deze functie naar meerdere apps wordt uitgerold kan het echt handig zijn. Als we de telefoon langer in gebruik hebben, komen we hierop terug. Bovendien kun je nu ook een timer zetten, die middels een lichtstrip op de achterkant afloopt. Als je meer wil weten over alle nieuwe functies van de verlichting, dan verwijs ik je door naar dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Nothing Phone (2) Glyph Interface: dit kun je er allemaal mee doen 11 juli 2023

Overigens geldt voor het merendeel van de functies dat je - mocht je deze echt goed willen gebruiken - de smartphone met zijn scherm op tafel of ander oppervlak moet leggen. Daarnaast geldt voor veel functies dat ze dingen laten zien die je beter gewoon op je beeldscherm kunt bekijken. Zo kan de verlichting dienen als volume-indicator waarmee je het volumeniveau op de achterkant van je smartphone te zien krijgt. Maar dit kan je natuurlijk ook gewoon op het scherm bekijken. Sterker nog, dat is en blijft handiger en fijner. Toch blijft de Glyph Interface een unieke en leuke toevoeging die je ook gewoon kan uitschakelen mocht je het niet willen gebruiken. Het is typisch iets waar iedereen benieuwd naar is. De Phone (2) blijft hiermee altijd voer voor een gesprek op menig verjaardagsfeestje.

Nieuwe ringtones

Nothing heeft daarbij enkele nieuwe ringtones en meldingsgeluiden toegevoegd. In een gesprek met Androidworld geeft het aan de ringtones minder heftig en prikkelend te hebben gemaakt. De hoge piepjes zijn voor een groot gedeelte ingeruild voor iets doffere geluiden. Misschien maar goed ook, want mijn vrienden waren niet de grootste fans van de geluiden die uit mijn Phone (1) kwamen. Ik ben benieuwd of ze mijn nieuwe dolphin-ringtone en guiro meldingsgeluid - dat een beetje lijkt op een kwakende kikker - wel kunnen waarderen. Je kunt de nieuwe ringtones in de video hieronder bekijken.

2. Premium design is meer eigen

Nothing wilde het eerst niet toegeven, maar de Phone (1) leek toch wel erg veel op de iPhone 12 uit 2020. Nu is het design van de Phone (2) in grote lijnen niet erg veel veranderd. Nothing wil namelijk een eigen identiteit opbouwen en hun telefoons herkenbaar maken. Toch heeft de Phone (2) veel meer een 'eigen smoel'. Dit komt deels door de meerdere ledstrips die erop zitten. Het waren er vijf en zijn er nu elf. Ook helpen wat andere kleine aanpassingen. Zo kon de Phone (1)nog vrij scherp aanvoelen door zijn platte zijkanten, zoals ik ook schreef inmijn review dan deze telefoon.

Gerelateerde artikelen

Nothing Phone (1) review: komt er licht in de zogeheten smartphone duisternis? 22 juli 2022

Nothing gaf aan hiernaar geluisterd te hebben en kiest daarom om de achterkant boller te maken aan de randen.Hierdoor voelt de telefoon net even wat beter aan in de hand. Daarnaast is deselfiecamera verplaatst van de rechterbovenhoek naar het midden, iets wat eenstuk beter en symmetrischer oogt. Bovendien is de verlichting nu beter in het toestel verwerkt. De Phone (2) is namelijk op een andere manier gebouwd waardoor de verlichting meer in de behuizing is geplaatst. Bij de Phone (1) was het er meer opgeplakt. Bovendien behoudt het toestel zijn premiummaterialen. De Phone (2) heeft namelijk een glazen voor- en achterkant en eenaluminium frame. High-end ten top dus.

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (4)

De zwarte variant is ingeruild voor een veel mooiere licht grijze versie

3. Snelle prestaties en schone Android-ervaring

Om van de Phone (2) een high-end smartphone te maken, moet natuurlijk ook de gebruikte processor een snelle jongen zijn. Nothing gebruikt daarom de Snapdragon 8+ Gen 1-chipset in de Phone (2). Dit is de snelste processor van Qualcomm van vorig jaar: het was zelfs de snelste processor die je in 2022 in een Android-smartphone kon vinden.

Als je dit combineert met een vrij schone Android-schil die Nothing toepast - Nothing OS - dan is de Phone (2) een erg snelle smartphone. Ik weet het, de Snapdragon 8 Gen 2-chip van dit jaar is nog sneller, maar je zal het niet merken. Phone (2) voelt nooit langzaam aan. Nog even over Nothing OS: deze schil schuurt dus heel dicht tegen het Android aan zoals Google het bedoeld heeft. Nothing heeft wel enkele dingen aangepast. Denk hierbij aan een aantal handige widgets en een eigen lettertype. Ook kun je de stijl van de apps en de telefoon helemaal in een Nothing-sausje gooien. Hiervoor krijg je tijdens de installatie de keuze. Je hoeft deze stijl dus niet over te nemen, je kunt ook de standaard Android-stijl gebruiken.

4. Helder vloeiend beeldscherm en goede accu

De Phone (2) beschikt over een groot 6,7 inch Full HD+ AMOLED-paneel met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz. De piekhelderheid ligt op 1600 nits waardoor het beeldscherm in direct zonlicht nog altijd goed af te lezen is. Dit is een stuk helderder dan het beeldscherm van concurrenten zoals de Google Pixel 7, de OnePlus 11 en de Xiaomi 13. De Galaxy S23 doet het met zijn 1750 nits wel net ietsjes beter.

De accu van 4700 mAh gaat hierbij met gemiddeld gebruik vrij makkelijk twee dagen mee. De accu is met 45W op te laden en is hiermee in minder dan een uur helemaal opgeladen. 45W is naar mijn mening snel genoeg, al zal de stap naar 65W niet ongewenst zijn. Alles wat hierna komt valt al gauw onder het kopje 'pronkinnovatie'.

Gerelateerde artikelen

Realme GT Neo 3 150W review: snelste oplader ter wereld maakt onnodig duur 01 juli 2022

5. Camerasoftware in de hoofdrol

De Nothing Phone (2) beschikt over twee camera's op de achterkant. Het gaat hier om een 50 MP hoofdcamera en een 50 MP groothoeklens. De groothoeklens heeft geen upgrade gekregen ten opzichte van de Phone (1). De hoofdcamera maakt wel gebruik van een nieuwe Sony IMX890-sensor. Deze wordt onder andere ook in de OnePlus 11, OPPO Reno 10 Pro en de OPPO Find N2 gebruikt.

  • 50 MP Sony hoofdcamera, f/1.88 sensorgrootte 1/1.56'' (Sony IMX890)
  • 50 MP groothoekcamera, f/2.2, sensorgrootte 1/2.76'' (Samsung JN1 sensor)
Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (8)

Contrastrijk, warm en verzadigd

Nothing heeft aangeven veel aan de camera's gewerkt te hebben. Voornamelijk aan de softwarekant zouden de nodige verbeteringen moeten zijn. Nothing heeft het team dat enkel naar de camerasoftware kijkt namelijk flink uitgebreid. En dat spat er vanaf. De foto's die je ermee maakt zijn namelijk levendig, hebben een hoog contrast en sprankelende kleuren. De temperatuur van de foto's is verder vrij warm en de foto's hebben al snel een HDR-look met diepe kleuren, scherpe hooglichten en vrij gedetailleerde schaduwen. Hiermee hebben de foto's al snel een Google Pixel-look qua stijl.

De verwerking van de foto's gaat ook net zoals je bij een Pixel-smartphone ziet. Je maakt de foto, en als je die meteen opent zie je dat na zo'n seconden of twee de beeldverwerking de foto oppoetst en bewerkt. De smartphone gooit het contrast dan omhoog en zorgt ervoor dat de kleuren er meer uitspringen. Je moet hier wel van houden, want de foto's worden namelijk wel minder realistisch. Maar dit zien we bij vrijwel elke fabrikant gebeuren en het is ook iets dat we nu allemaal graag willen zien. Smartphones die vrij realistische foto's maken - zoals de Phone (1) en veel Sony-smartphones - scoren bijna altijd laag in tests en vergelijkingen.

Groothoeklens, macro en zoomen

Met de Phone (2) kun je tot 10x digitaal zoomen. Er is helaas geen telecamera aanwezig, maar hierover later meer. Omdat het over digitaal zoomen gaat, zoom je dus in op de pixels waardoor de kwaliteit van de foto's al snel achteruit holt. Al kun je tot 5x digitale zoom nog redelijk bruikbare foto's schieten en zelfs de 10x zoom kan, bij goede lichtomstandigheden, voor acceptabele foto's zorgen. Kijk maar naar de het prairiehondjes hieronder. De groothoeklens zorgt ervoor dat je foto's kunt maken met een bredere beeldhoek. Het is fijn dat deze aanwezig is en de foto's die hieruit komen zijn voldoende, maar zeker niet fantastisch. Wel heeft de groothoeklens autofocus, waardoor je er vrij goede macrofoto's mee kunt maken.

Hieronder zie je een foto die gemaakt is met de groothoeklens van de Phone (2). Daaronder zie je foto's die geschoten zijn met de hoofdcamera en de groothoeklens.

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (11)

Foto boven groothoeklens, foto's onder hoofdcamera
V.l.n.r. 1x (digitale) zoom, 2x (digitale) zoom, 5x (digitale) zoom, 10x (digitale) zoom

Portretfoto's en selfies

Ook de portretmodus van de Phone (2) is vrij goed. De camera weet een mooie scherptediepte te creëren. Dit weet de telefoon overigens ook zonder de portretmodus goed te doen. De portretmodus maakt de achtergrond echter nog vager. Dit gaat vaak goed, maar de dieptewerking zonder deze modus aan vind ik met de Phone (2) echter nog mooier. Voor portretfoto's, maar ook voor objectfotografie, is de Phone (2) dus erg goed geschikt. De selfiecamera op de Phone (2) heeft ook een hardware- en software-upgrade gekregen en maakt vrij goede foto's. Voorbeelden zie je hieronder.

Nachtfotografie en slechte lichtomstandigheden

Qua nachtfotografie loopt de Phone (2) nog wel achter op de concurrentie. Foto's in moeilijke lichtomstandigheden zijn niet slecht, maar ze zijn sneller bewogen in vergelijking met concurrerende smartphones en ook weet de hoofdcamera op de Phone (2) minder licht te vangen. Bovendien voegt de nachtmodus weinig toe: je ziet amper verschil tussen foto's met de nachtmodus aan en foto's met de nachtmodus uit.

De verlichting op de achterkant kan overigens ook in zijn geheel oplichten voor foto's. Dit is geen vervanger voor een flits, die meer licht produceert, maar kan wel handig zijn voor onder andere macrofoto's. Je kunt objecten van dichtbij dan voorzien van licht, zonder deze direct over te belichten.

Nothing Phone (2): de minpunten

1. Telecamera ontbreekt

Een kritiekpunt op de Phone (2) is de telecamera,of beter gezegd het ontbreken hiervan. Ondanks het feit dat de Phone (2) over een goedehoofdcamera beschikt, een prima groothoeklens heeft en ook de softwarehieromheen goed op orde is, ontbreekt naar mijn mening echt een telecamera. Eencamera waarmee je beelden tot bijvoorbeeld drie keer dichterbij kunt halen. Ditzou de kers op de Nothing-taart geweest zijn. Wellicht dat Nothing deze wel inde Phone (3) wil stoppen(?)

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (21)

2. Nog altijd niet geheel stof- en waterdicht

De Phone (2) beschikt – net als de Phone (1) – over een IP-rating van IP54. Hiermee is het toestel beschermd tegen stof en kan het tegen een regenbui. De telefoon is dus nog altijd niet geheel stof- en waterdicht, jammer. Ik snap dat het lastig is om een deels transparante smartphone inclusief led-verlichting geheel waterdichtheid te maken, maar een dikke pre voor de smartphone van bijna 700 euro zou het wel zijn.

Gerelateerde artikelen

Smartphone mee naar het strand? Hier moet je op letten 30 juni 2023

Conclusie

Ben jij op zoek naar een high-end telefoon waarmee jeopvalt? En die qua design anders is dan alle andere smartphones? Dan is dePhone (2) de beste smartphone voor jou. Daarnaast heeft de telefoon op hardwaregebiedgenoeg te bieden en laat het op geen enkel groot punt steken vallen. Hettotaalplaatje voor de nieuwe Nothing Phone blijft hiermee goed en deprijs-kwaliteitverhouding sterk. De belangrijkste speerpunten van een NothingPhone heeft de telefoon dus weten te behouden, ondanks zijn flink gestegenprijs.

Met deze prijs zal de Phone (2) wel een ander publiekmoeten aanspreken. Met een adviesprijs van 699 euro moet je namelijk diep inde buidel tasten voor de telefoon. Alleen een uniek design is dan nietvoldoende, ook de specificaties moeten krachtig genoeg zijn om de ‘echte’ techliefhebbersaan te spreken. Dit heeft Nothing echter goed op orde en de Phone (2) magzichzelf een echte high-end smartphone noemen. De smartphone beschikt namelijkover een snelle chipset, prima camera’s, goede batterijprestaties, een prachtigscherm en een heerlijke schone Android-ervaring. Kortom: de schoonheid zit nietalleen van buiten, maar zeker ook van binnen.

Alternatieven

De grootste concurrenten voor de Nothing Phone (2) zijn deSamsung Galaxy S23, de OnePlus 11, de Google Pixel 7 (Pro) en waarschijnlijk deaankomende Pixel 8. De S23 en de Pixel 7 Pro zijn net iets duurder, maar wel nogcompletere smartphones. Zo is de S23 sneller, heeft die een beter updatebeleid,beschikt die over een telecamera en is tevens geheel water- en stofdicht. DePixel 7 Pro heeft daarbij een periscoopcamera en ook deze telefoon is wel geheelstof- en waterdicht.

De Phone (2) koop je, in tegenstelling tot deze tweesmartphones, om zijn unieke design en functies én Android-schil. Bovendien zijnde specificaties en het totaalplaatje van deze smartphone voor de prijs weer erggoed, een echte aanrader dus en allesbehalve nothing.

Nothing Phone (2)

8.5

  • Uniek en luxe design
  • Mooie schone Android-schil
  • Goede hoofdcamera
  • Accuduur en prestaties zijn top
  • Helder scherp beeldscherm
  • Telecamera ontbreekt
  • Nachtmodus kan echt beter
  • Niet geheel water- en stofdicht

Bekijk meer specificaties

Nothing Phone (2) kopen

De Nothing Phone (2) is te koop in Nederland een witte en zwart grijze variant voor een adviesprijs vanaf 699 euro. Hiervoor krijg je 12 GB aan RAM en 256 GB aan opslag. Voor 799 euro kun je een variant kopen met 12 GB aan RAM en 512 GB aan opslag. Via de website van Nothing kun je ook een variant met 8GB aan RAM en 128 GB aan opslag kopen voor 649 euro. De pre-order begon op 11 juli, het toestel is vanaf vrijdag 21 juli officieel beschikbaar.

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (24)

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (25)

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (26)

Nothing Phone (2) kopen

Nothing is het nieuwe telefoonmerk dat probeert de smartphone-wereld op z’n kop te zetten met innovatieve en award-winning design smartphones.

Vanaf 699 euro

Winkelen op:

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (27) Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (28) Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (29) Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (30)

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nothing Phone (2) review: zit de schoonheid ook van binnen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.