Pohanka je vhodným pokrmem bezlepkové diety. Zlepšuje trávení a snižuje hladinu cukru v krvi - Zdraví.euro.cz (2024)

Co je pohanka?

Pohanka obecná, latinsky fa*gopyrum esculentum, je jednoletá bylina, která se pěstuje jako pseudoobilovinapro své moučnaté plody. Ty se obsahem živin blíží obilninám, znichž se vyrábí mouka. Pseudoobiloviny jsou sem*na, která se konzumují jako obilná zrna, ale nerostou na trávách. Kromě pohanky sem patří například quinoa a amarant.

Pohanka není obilovina ani luštěnina a je bezlepková. To zní činí vhodný pokrm bezlepkové diety. Pohanka je navíc považována za superpotravinu, jelikož je bohatým zdrojem vlákniny a několika prospěšných látek. Samotná se nedá použít na výrobu chleba, ale slouží například kpřípravě kaší, polenty a palačinek. [1, 2,3]

Obsah pohanky a zdraví

Hlavní složkou pohanky jsou sacharidy, ale obsahuje také poměrně vysoké množství proteinů a vlákniny. Pohanka má vzávislosti na zpracování nízké až střední skóre glykemického indexu (hodnota, ojakou se zvedne hladina cukru vkrvi po její konzumaci), především díky obsahu rozpustných sacharidů fa*gopyritolu a D-chiro-inositolu, které snižují glykémii.

Díky vyššímu obsahu vlákniny tato živina napomáhá strávením a podporuje zdraví tlustého střeva. Slupka pohanky obsahuje škrob, který je fermentován prospěšnými bakteriemi ve střevě. Ty produkují mastné kyseliny, které zlepšují celkové zdraví střev.

Protein vpohance je díky svému dobře vyváženému profilu aminokyselin velmi kvalitní. Pohanka je oproti běžným obilovinám bohatší na minerály. Nejhojnějšími minerály vpohance jsou konkrétně:

  • mangan,
  • měď,
  • hořčík,
  • železo,
  • fosfor. [4, 5]

Jaké má pohanka léčivé účinky?

Kromě výše uvedených živin je pohanka bohatá na flavonoidy rutin a kvercetin. Rutin posiluje krevní cévy, zatímco kvercetin pomáhá snižovat zánět. Léčebný účinek pohanky spočívá především vobsaženémrutinu, který má příznivý vliv na zdraví cév a může pomoci při léčbě různých cévních potíží. Mezi významné zdravotní přínosy pohanky patří hlavně následující:

  • zlepšuje trávení,
  • snižuje hladinu cukru vkrvi,
  • pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním,
  • podporuje zdraví srdce,
  • napomáhá udržet tělesnou hmotnost. [6, 7, 8]

Pohanka obecná: pěstování

Pohanka se pěstuje zejména vpodhůří, jelikož nemá ráda suché a horké počasí. Vysoké teploty mohou způsobit uvadnutí květů před tím, než se vytvoří sem*na, která se dále zpracovávají. Není náročná na zeminu, je tolerantní vůči kyselým půdám a vobdobí kvetení a zrání vyžaduje dostatek vláhy.

Dusíkaté hnojivo se nedoporučuje, naopak rostlina dobře reaguje na živiny získané přirozeným rozkladem organického odpadu. Pohanka je rychle rostoucí bylinou, a proto se doporučuje výsadba sem*n koncem jara a vlétě. První rostliny se objeví přibližně měsíc po zasetí. Zasévá se do hloubky 1,3až 2,5cm. [9, 10]

Má pohanka vedlejší účinky?

Kromě toho, že uněkterých lidí může pohanka vyvolat alergickou reakci stejně jako jiné alergeny, nemá tato rostlina při střídmé konzumaci žádné známé nežádoucí účinky. Je rovněž vhodná pro děti itěhotné ženy. [11]

Jak pohanku připravit?

Pohanku byste měli vždy nejprve propláchnout studenou vodou a poté ji můžete buď uvařit, nebo nechat ve vodě či vývaru dojít. Druhá varianta je sice časově náročnější, ale pohanka si díky tomu zachová větší obsahživin.

Údajně nejlepším způsobem přípravy je ovšem máčení přes noc, během kterého dojde kaktivaci enzymů, změknutí a zvýraznění oříškové chuti. Zpohanky se dále vyrábí:

  • mouka,
  • vločky,
  • polenta,
  • pohanková krupice,
  • pohankové těstoviny. [12]

Přečtěte si také: Superpotraviny obsahují antioxidanty, které pomáhají předcházet rakovině i jiným nemocem. Které to jsou?

Pohanka obecná: recepty

Připřípravě pokrmů se používá pohanka celá nebo pohanka lámanka, která svůj název získala podle krup. Jsou to tedy vpodstatě pohankové kroupy, které jsou mechanicky lámány na malé kousky.

Celou pohanku můžete využít například jako přílohu, při přípravě nákypu a rizota nebo do pomazánek. Pohanka lámanka je zase vhodnější pro přípravu kaší a palačinek. Pohanková kaše je zdravou alternativou ke standardním snídaňovým cereáliím.

Palačinky můžete připravit nejen na sladko, ale ive slané variantě, a to na způsob francouzských palačinek známých také jako galettes. Další recepty zpohanky, které můžete vyzkoušet,jsou:

  • pohankové zeleninové placky,
  • pohankové karbanátky,
  • cereální sušenky zpohankové mouky,
  • pohanka zapečená sbrokolicí,
  • bramboračka spohankou. [13, 14]

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, eagri.cz, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, nasezahrada.cz, bylinkovo.cz, britannica.com, alimentarium.org, health.harvard.edu, tchiboblog.cz, bbcgoodfood.com

Co je to pohanka?

Pohanku obecnou můžeme definovat jako jednoletou bylinu smoučnatými plody. Neřadíme ji mezi obiloviny ani luštěniny, nýbrž kpseudoobilovinám, které mají sem*na vhodná ke konzumaci podobně jako obilná zrna. Pohanka je přirozeně bezlepková, proto je vhodná kbezlepkové dietě. Je také pokládána za superpotravinu, a to pro svůj bohatý obsah vlákniny a mnoha dalších prospěšnýchlátek.

Jaký má pohanka vliv na zdraví?

Pohanku se nebojte užívat vpřípadě, že potřebujete zlepšit trávení nebo snížit hladinu cukru vkrvi. Tato pseudoobilovina je rovněž známá pro svou schopnost předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Dále pomáhá zdraví srdce a přispívá kudržení tělesné hmotnosti. Pohanka patří mezi rostliny bohaté na flavonoid rutin, který je znám pro svou schopnost posilovat krevní cévy a pomáhat při léčbě rozmanitých cévních potíží. Obsahuje též kvercetin a pomáhá snižovatzánět.

Jaké pokrmy lze připravit zpohanky?

Vkuchyni můžeme využít hned dva typy pohanky, a to pohanku celou nebo pohanku lámanku. Celá pohanka se pak používá kpřípravě nákypu a rizota, do pomazánek, případně jako příloha. Pohanka lámanka se naopak hodí pro zpracování do kaší a palačinek, které se dají připravit ve sladké islané variaci. Na sladko se dají přichystat cereální sušenky zpohankové mouky. Jako hlavní jídlo se pak připravuje třeba pohanka zapečená sbrokolicí nebo pohankové zeleninové placky spohankovými karbanátky. Vzimě se zase zkuste zahřát bramboračkou spohankou.

Pohanka je vhodným pokrmem bezlepkové diety. Zlepšuje trávení a snižuje hladinu cukru v krvi - Zdraví.euro.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6059

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.