Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat (2024)

Table of Contents
19. 08. 2021 19. 08. 2021 Pro koho je vhodná Kčemu pohanka vlastně je Jak ji vařit Kdy a jak jíst Tipy na recepty s pohankou Zelená pohanka je jiná Jak naklíčit zelenou pohanku Nízký tlak: Jaké jsou jeho příčiny, jak rozpoznat příznaky a jak jej léčit? Jak zvládnout letní problémy močových cest bez antibiotik? Alergie na sluníčko: Letní strašák, který dokáže otrávit dovolenou Herečka Courteney Cox dnes slaví 60. narozeniny Hubnutí podle krevních skupin: jaká strava vyhovuje vám? Pracujete společně se svým životním partnerem? Hrozí vám ponorková nemoc! Jak se jí včas vyhnout? Vyrobte si doma balzám na rty s oblíbenou vůní a připravte se na podzim a zimní mrazy Tom Cruise a jeho tajemství mladistvého vzhledu: Dbá na různorodost ve cvičení i stravě Piercing vlétě: Ano, nebo ne? Novou parádu si schovejte na podzim Jak široká je hranice zdraví a nemoci? Anorexie z jiného úhlu Právě začalo jaro. Stačí jen pár změn a přenesete ho i do svého domova. Zaměřte se na doplňky a květiny! Nejznámější lyžařská střediska v Evropě. Už jste je navštívily? Znáte pupalku? Pomáhá nejen proti stresu. Jak přistupovat k pěstování? 10 tipů na výlety: Cestujeme po severní Moravě Nejčastější problémy v těhotenství. Které to jsou a jak je řešit? Touha po neznámém mě naprosto pohltila Nový rok ve znamení investování. Knihy, které vás dovedou k bohatství Zajímavé skutečnosti o levácích. Existují i mezi zvířaty. V čem vynikají a jak jsou na tom zdravotně? Tohle jste možná netušily! Trendy v šatníku na letošní podzim Kathy Jacobs: Bude jí 60, přesto dělá modelku ve dvoudílných plavkách Jaká p*rno videa sledují muži nejvíce? Známý portál zveřejnil své statistiky Domácí pleťové masky z pár ingrediencí, které si vyrobíte doma za 5 minut 6 celebrit, které věčně trápí kila navíc, anebo se je naučily hrdě nosit! Co dát za kuchyňskou linku. Obklady, cihly, sklo nebo nechat okno. Inspirujte se Životní cyklus oblečení z textilních kontejnerů. Víte, kde končí? Polské Zakopane je zimní království jako z pohádky. Takové chaty jinde nenajdete Úplněk ve znamení Kozoroha Zemřel Donald Sutherland, hvězda filmů MASH a Obyčejní lidé Rakovina prsu: nalezená bulka není jediným příznakem, že jste nemocná. Jak rozpoznat nemoc včas Plíseň v bytě jako nevítaný společník. Užitečné rady, jak se jí zbavit

Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.

  • Žádný komentář
  • 0

počet fotografii

Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat (1)

AutorMichaela Romanová

19. 08. 2021

Michaela Romanová

19. 08. 2021

Pro koho je vhodná

Pokud byste si chtěli vybrat tu nejzdravější ze všech obilovin, je to nepochybně pohanka. Je výživná a snadno se připravuje. Klíčovou informací však je, že na rozdíl od jiných zrn je pohanka velmi zdravá pro střeva a je vynikajícím zdrojem železa.

Proto se důrazně doporučuje, aby byla pohanka součástí stravy pro všechny osoby trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje únavou a tendencí komdlévání. Pohanku však do stravy může zařadit kdokoliv a vždy udělá jen dobře.

Kčemu pohanka vlastně je

Pohanka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: B1, B2, B6, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, draslík. Mezi pozitivní vlastnosti patří skutečnost, že tato obilovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí játra od toxinů, zajišťuje správnou funkci střev, zlepšuje proces krvetvorby a kupodivu bojuje proti nespavosti. Ti, kdo si ve zdravé výživě frčí tak pohanku nesmějí ve svém stravování opomenout!

Jak ji vařit

Je navíc velice snadná kpřípravě, takže ji zvládnou uvařit i muži, kteří si jinak vkuchyni nedokážou poradit. V ideálním případě by všechny obiloviny měly být namočené, alespoň přes noc. To pomáhá minimalizovat kyselinu fytovou a antinutriční látky. Kaše je pak zdravější a lépe stravitelná pro naše střeva. Pohanka se vaří vzávislosti od toho, jaký pokrm chcete připravit. Obvykle se ale jedná zhruba o dvacet minut. Pohanka se stane světlejší a na skus je měkká.

Kdy a jak jíst

Pohanka je přirovnávána k superpotravinám, protože po jejím nasycení dojde okamžitě. Zároveň jsou sacharidy v ní obsažené pomalé na vstřebávání, takže požití pohanky nevede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. A zároveň pocit sytosti přetrvává po dlouhou dobu.

Nejvhodnějším obdobím pro požití potraviny s vysokým obsahem sacharidů je oběd, kdy potřebujeme zvýšit hladinu kortizolu, abychom zůstali aktivní po zbytek dne. V ideálním případě by pohanka měla být kombinována s bílkovinnými produkty jako jsou drůbež, ryby, mořské plody nebo libové jehněčí maso.

K TÉMATU Za bolesti zad může často špatné sezení. Upravte své návyky a problému předejděte

Tipy na recepty s pohankou

Pohanku můžete tedy vyzkoušet jako přílohu klibovolnému masu nebo kzelenině. Receptů na ni existuje spousta. Často je pohanka využívána i jako náplň do pečené zeleniny. Pohanka vás však nezklame ani jako sladká kaše sovocem a politá medem. Tay ji mžete zkusit ve formě rizota, a to spolu slososem, hřiby nebo již zmiňovanou zeleninou. Zkuste ji třeba i smlékem nebo posypanou sýrem. Jak je vidět, pohanka existuje na mnoho způsobů.

Zelená pohanka je jiná

Na rozdíl od obvyklé hnědé pohanky má tato pohanka zelenou barvu, protože nepodléhá tepelnému ošetření, což znamená, že v sem*nu jsou zachovány životně důležité složky, což se o obvyklé hnědé pohance říct nedá. Naklíčená zelená pohanka (jen tu zelenou můžete dát klíčit) obsahuje obrovské množství antioxidantů.

Jak naklíčit zelenou pohanku

Přidáním takových klíčků do salátu nebo zeleného koktejlu můžete zvýšit ochranné vlastnosti svých buněk, snížit hladinu cholesterolu, normalizovat hladinu cukru v krvi a odstranit soli těžkých kovů. K vyklíčení pohanky stačí předem namočenou obilninu umístit do skleněné nádoby.

Poté nádobu uzavřete víkem s otvory, otočte ji dnem vzhůru a umístěte ji šikmo do misky. Nejužitečnější vlastnosti by měla mít třetí nebo čtvrtý den po uložení ke klíčení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo

Zdroje článku:

Doporučujeme

Nízký tlak: Jaké jsou jeho příčiny, jak rozpoznat příznaky a jak jej léčit?

Nemoci

Jak zvládnout letní problémy močových cest bez antibiotik?

Nemoci

Alergie na sluníčko: Letní strašák, který dokáže otrávit dovolenou

Zdraví

0 komentářů

tisknout

nahlásit

Témata pro vás

pohanka pohanka zdraví superpotravina superpotraviny zdravé stravování zdravý jídelníček zdravý životní styl

Výběr článků

Pracujete společně se svým životním partnerem? Hrozí vám ponorková nemoc! Jak se jí včas vyhnout?

Vztahy

Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.

Vyrobte si doma balzám na rty s oblíbenou vůní a připravte se na podzim a zimní mrazy

Krása a móda

Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.

Tom Cruise a jeho tajemství mladistvého vzhledu: Dbá na různorodost ve cvičení i stravě

Zábava

Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?

Piercing vlétě: Ano, nebo ne? Novou parádu si schovejte na podzim

Zdraví

Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.

Jak široká je hranice zdraví a nemoci? Anorexie z jiného úhlu

Nemoci

Anorexia nervosa tzv. anorexie je zahalená velkým množstvím stigmat, a třeba právě vás zajímá pravda. Jak nepříjemné je žít v těle anorektika, na kterého se okolí dívá skrz prsty? Uvažování člověka s mentální poruchou není jednoduché, a to včetně člověka trpícího anorexií.

Právě začalo jaro. Stačí jen pár změn a přenesete ho i do svého domova. Zaměřte se na doplňky a květiny!

Bydlení

Najednou zasvítí sluníčko do oken, venku rozkvetou keře a hned vám svět připadá mnohem veselejší. Jaro už je tady, a to nejen teplotami venku. Velikonoce jsou za necelý měsíc, a tak je ten správný čas vnést jarní náladu také do vašeho domova.

Nejznámější lyžařská střediska v Evropě. Už jste je navštívily?

Životní styl

Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.

Znáte pupalku? Pomáhá nejen proti stresu. Jak přistupovat k pěstování?

Bydlení

I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá!

10 tipů na výlety: Cestujeme po severní Moravě

Životní styl

Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat sostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.

Nejčastější problémy v těhotenství. Které to jsou a jak je řešit?

Rodina

Nechcete mít na svém břiše navždy důkaz toho, že jste se stala matkou? Zvolte účinnou prevenci v podobě každodenního mazání mandlovým či slunečnicovým olejem. A proč byste měla do jídelníčku zahrnout otruby a lněná semínka?

Touha po neznámém mě naprosto pohltila

Zábava

Sleduji ho přes skleničku vína. Podívá se mým směrem, usměje se. Ten jeho úsměv, odzbrojující úsměv. Cítím, jak se mi celým tělem rozlévá horko. Vykouzlím na své tváři úsměv. Evidentně to vzal jako pozvání, protože teď míří ke mně.

Nový rok ve znamení investování. Knihy, které vás dovedou k bohatství

Životní styl

Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.

Výběr článků

Zajímavé skutečnosti o levácích. Existují i mezi zvířaty. V čem vynikají a jak jsou na tom zdravotně? Tohle jste možná netušily!

Životní styl

Trendy v šatníku na letošní podzim

Krása a móda

Kathy Jacobs: Bude jí 60, přesto dělá modelku ve dvoudílných plavkách

Slavní

Jaká p*rno videa sledují muži nejvíce? Známý portál zveřejnil své statistiky

Vztahy

Domácí pleťové masky z pár ingrediencí, které si vyrobíte doma za 5 minut

Krása a móda

6 celebrit, které věčně trápí kila navíc, anebo se je naučily hrdě nosit!

Slavní

Co dát za kuchyňskou linku. Obklady, cihly, sklo nebo nechat okno. Inspirujte se

Zvažujete, co si dát za kuchyňskou linku? Budete následovat trendy nebo dáte raději na vlastní vkus? Máme pro vás inspiraci, která vám pomůže s výběrem.

Bydlení

Životní cyklus oblečení z textilních kontejnerů. Víte, kde končí?

Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?

Móda

Polské Zakopane je zimní království jako z pohádky. Takové chaty jinde nenajdete

Jako by tu bydlel čaroděj Gargamel. V polském městě Zakopane najdete chaty, které připomínají příbytky z pohádek. Původní návrh stavby měl na svědomí architekt Sebastian Piton. V okolí poté vznikly další stavby, vycházející z jeho nápadu. Všechny návštěvníky lákají k focení!

Bydlení

Úplněk ve znamení Kozoroha

Horoskopy

Zemřel Donald Sutherland, hvězda filmů MASH a Obyčejní lidé

Aktuální témata

Nepřehlédněte

Rakovina prsu: nalezená bulka není jediným příznakem, že jste nemocná. Jak rozpoznat nemoc včas

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Přitom velká část Češek podceňuje nezbytnou prevenci, která by případný zárodek včas odhalila. Nepodceňujte své zdraví a seznamte se s následujícími znaky, které mohou rakovinu prsu odhalit.

Plíseň v bytě jako nevítaný společník. Užitečné rady, jak se jí zbavit

Zejména během zimy k nám do domácnosti zavítal nevítaný host jménem plíseň. Projevuje se nejen nepříjemným zápachem, ale také tmavými skvrnami poblíž oken nebo v rozích místnosti, kde se drží vysoká vlhkost. Plíseň trápí hlavně majitele bytů, kteří mají plastová okna a jimž se vlhkost vzduchu v příbytku především v zimě pohybuje ve vysokých číslech.

Bydlení

Další články

Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6057

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.